Afis Festival Benzi Desenate Sibiu 2014

Asociația de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu » în parteneriat cu Asociația « Solidarité 35 Roumanie » din Franța a organizat în zilele de 4, 5 si 6 aprilie 2014 în Sala CIT a Primăriei Sibiu (Piata Mare) a doua ediție a Festivalului Internațional de Benzi desenate de la Sibiu.
Dupa o primă ediție a festivalului din 2013 încoronată de succes, Festivalul Internațional de Benzi desenate a revenit pentru a prezenta publicului și mai multi artiști și mai multe evenimente atractive.
Timp de trei zile, publicul a putut întâlni autori ai benzilor desenate și a descoperit operele acestora. Această ediție a festivalului a propus activități diverse pentru familiarizarea cu toate stilurile de benzi desenate (comics, manga, banda desenată europeană).
Festivalul si-a deschis porțile pentru public în ziua de vineri, 4 aprilie 2014 când a avut loc atat inaugurarea, cat și o prezentare generală a autorilor invitați.
Programul festivalului a cuprins numeroase activități : expoziții, vânzare de carte cu dedicații din partea autorilor, lansări de carte, workshop-uri, conferințe, meciuri de benzi desenate : performanțe artistice în direct unde autorii au lansat provocări pe hârtie. Duminică, 6 aprilie, un juriu format din autori profesioniști a înmânat premiile câștigătorilor concursului de benzi desenate « Orașul Sibiu ».
În săptămâna « Să știi mai multe, să fii mai bun » (7 – 11 aprilie 2014), Festivalul a continuat cu ateliere de benzi desenate pentru elevii din școlile și liceele din Sibiu și județ.
La această a doua ediție au fost invitați trei autori francezi și cinci autori români.
Nylso este un autor de bandă desenată originar din Rennes, cunoscut mai ales prin seria Jérôme d’Alphagraph, dar și prin albumul „De Roumanie en Moldavie avec les Ateliers du Vent”.
Martin Robic aka Chapo este un desenator tânar de 16 ani; el a primit Premiul pentru umor la cea de-a 41-a ediție a Festivalului de Banda Desenată de la Angoulème (cel mai mare festival de BD din lume).
Aubry Poitrin revine la Sibiu dupa vizita de anul trecut, pentru a-si prezenta în benzi desenate adaptari ale câtorva poeme franceze.
Serban Andreescu este unul dintre cei mai prolifici autori romani de banda desenata la ora actuală. În doi ani a publicat 4 albume. A venit la Sibiu pentru a ne prezenta ultima sa creatie.
Alex Talamba aka Tamba s-a facut deja remarcat în Franța prin albumul « Sidi Bouzid Kids », în România prin « Elabuga » și « Mila 23 » care rămân nume de referință ale noii generații de desenatori. A venit in Sibiu sa lanseze ultimul sau album „Cei de Dincolo”
Octav Ungureanu face și el parte din noul val de autori români, colaborând printre altele la revistele « Comics » și « Harap Alb Continuă » !
Vlad Forsea se distinge prin personajul sau Nilu Crocodilu.
Dodo Niță, specialistul fără pereche al BD românesti, a fost bineînteles prezent la cele trei zile ale festivalului.
Fiecare desenator și a prezentat operele, iar trei expozitii inedite au fost propuse publicului din Sibiu pe toată durata Festivalului.
„Spirou Héros 5 étoiles” este o expoziție realizată de Wallonie-Bruxelles Internațional cu concursul Centrului belgian de bandă desenată și cu participarea editurii Dupuis. Ea a fost creata cu ocazia celei de 75-a aniversare a BD Spirou și ilustrează istoria sa bogata.
Expoziția « Vendetta », o prezentare în benzi desenate a rezistentei din Corsica (Franța) în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost de asemenea prezentata în exclusivitate.
Hotelul Ibis din Sibiu, unul din sponsorii festivalului, a promovat expoziția « Ils rêvent le monde », care aruncă o privire asupra benzii desenate franceze de SF .Festivalul Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de APIVS si S35R cu sprijinul : Primăriei Municipiului Sibiu, Institutului Francez din București, al Lectoratului Francez din Sibiu, Delegației Wallonie-Bruxelles din București, Consiliului General Ille et Vilaine, Asociației bedefililor din România, Asociației Francezilor din Sibiu, Asociației « Bulle d’Encre », revistelor « Comics » și « Harap Alb continuă ».


bilan fest ro